• 0345 - 632400
  • Ma - Do 10:00 - 18:00 | Vr 10:00 - 21:00 | Za 10:00 - 16:00 | Zo gesloten

Een vloertegel of plavuis, werd vroeger vooral estrik genoemd. dit is een stuk decoratie dat voor decoratie moet zorgen, om de vloer te beschermen of makkelijker maken van het vervoer over de vloer. Een vloertegels worden gelegd in een tegelvloer; op systematische wijze wordt er dan een serie vloertegels gelegd. Vloertegels zijn meestal gemaakt van keramiek of kunststof, en de vorm is meestal rechthoekig.

De tegelvloer kan een paar verschillende functies hebben. Wanneer de tegels er alleen voor de decoratie zijn , zijn de tegels vaak heel erg mooi versierd met figuren en kleuren. Een voorbeeld van decoratieve tegels zijn de tegels in de Hollywood Walk of Fame, waar beroemdheden hun hand en/of voetafdruk achterlieten in het cement die nat met hun handtekening erbij. Vloertegels kunnen er zijn omdat het snel schoon wordt. In tapijt gaat iets minder snel er uit, het gaat er in trekken. Bij vloertegels kan je vocht er gelijk afhalen, en trekt het niet in de vloer. De vloertegels zijn dan ook vaak geglazuurd, zodat heel gemakkelijk schoon gemaakt kunnen worden met een sopje, een klein beetje water en schoonmaakhulpmiddelen zoals een dweil of een nat doekje. Om een tegelvloer schoon te houden, kan een bedekkende laagje worden toegepast, waardoor de tegels nog beter beschermd worden tegen spullen dat plakken zoals kauwgom. De vloertegels sluiten doorgaans niet naadloos op elkaar aan, de tegels worden afgezonderd door een voeg.

Bij stoeptegels bestaat deze voeg vaak uit zand en binnenshuis vaak uit cement of een kit. Ook voegen kunnen van een bedekkende laagje worden voorzien, zodat de voegen makkelijker schoon te houden zijn, i n de tijd van de Romeinen werden wegen al betegeld met vloertegels. Deze wegen werden in de tijd van de Romeinen meestal straatstenen genoemd. Deze stenen werden noch ter decoratie, noch om de vloer te beschermen gelegd, maar om het rijden met karren gemakkelijker te maken. Wielen draaien vele beter op een vaste ondergrond, en ervaren meer wrijving op zand- en modderpaadjes dan op wegen die verhard zijn en minder gelijk. Je hebt verschillende soorten vloertegels keramische tegels en natuursteen. Onder deze twee soorten heb je ook weer verschillende soorten.

Natuursteen

Natuursteen is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende soorten gesteenten. De populairste soorten natuursteen zijn vooral: Graniet, marmer, leisteen, hardsteen, kwartsiet en kalksteen. Natuursteen is heel erg duurzaam, het komt direct vanuit de natuur en wordt vervolgens op maat gesneden. Ook al kost de ontginning die niet heel veel energie, moet je rekening houden dat je schade kan aanbrengen aan het landschap en de transportkosten dat natuursteen met zich meebrengt. Om die redenen is natuursteen in de meeste gevallen een duurdere optie als vloerbedekking.

Elke natuursteen tegel is uniek in zijn soort, er zijn eigenlijk niet twee dezelfde. Elke vloer zal altijd anders zijn dan de andere. Daar tegenover staat wel dat er kleine onvolmaaktheden kunnen zijn omdat het direct afkomstig is uit de natuur. Naast het soort natuursteen zal ook het bewerken en afwerken van het natuursteen, het resultaat van de vloer mee bepalen:

  • Schuren: een matte vorm van afwerking.
  • Verzoeten: een blinkende vorm van afwerking, maar in mindere mate dan polijsten. Verzoete tegels zijn zeer geschikt voor druk belopen plaatsen.
  • Polijsten: de steen wordt geschuurd tot deze blinkt. Polijsten gebeurd het vaakst bij marmer en graniet.
  • Zagen: behalve het zagen van de natuursteen krijgt de teel helemaal geen andere afwerking.
  • Vlammen: dit is het aanbrengen van kleine oneffenheden met een brander om tot een ruwer oppervlak te komen. Dit wordt vaak toegepast als anti-slip oplossing.
  • Hameren of boucharderen: het oppervlak wordt bewerkt met matrijzen stalen punten om vele kleine witte puntjes te bekomen.
  • Zandstralen: wordt ook gebruikt als anti-slip oplossing, maar evenzeer voor het aanbrengen van motieven als afwerking van de steen. Het oppervlak is licht oneffen.

Keramische Tegels

Keramische tegels bestaan uit zand, klei en andere natuurlijke grondstoffen. Deze Grondstoffen worden gebakken op temperaturen die tot wel 1.250 graden kunnen oplopen. Mineralen worden er aan toegevoegd voor de stevigheid van de tegel en een glazuurlaag om de tegel waterbestendig te maken.

Keramische tegels kennen ook verschillende soorten. Je hebt vast wel eens van enkele soorten gehoord: Terracotta, faience, cementtegels en grestegels. Keramische vloertegels zijn niet de mooiste tegels en hebben geen natuurlijke uitstraling maar zijn wel minder gevoelig tegen krassen, vlekken, chemische middelen. Zo’n tegel kan je goed en eenvoudig onderhouden en weren vuil goed af.

Een van de nadelen is dat krassen sneller zullen opvallen in tegenstelling tot natuursteen vloertegels. Dat komt omdat de onderliggende laag klei zichtbaar zal worden. Ook kan het zijn dat dit soort vloerbedekking koel aanvoelt zonder vloerverwarming.

Onderdeel van . Website door